top of page

DUŠAN je tu JAKODOMA. (ROZHOVOR)


Proč vlastně tak složitý název DUŠAN je tu JAKODOMA?

Složitý? Proč složitý :-)? Pokud se někde představím jako Dušan Bitala, za 30 vteřin už moje příjmení nikdo nezná. Takhle každý ví moje křestní jméno. Ví jak mne má oslovit. A teď to JAKODOMA. Mám povahu, která mi dovoluje se velice rychle adaptovat v novém prostředí. Za svůj život, pokud v to počítám i vojnu jsem vlastně bydlel v Litoměřicích, pak kousek od Roudnice nad Labem v obci Černouček, v Děčíně, Klimkovicích, Ostravě, Valašském Meziříčí, Veselí nad Moravou, Pardubicích, na středním Slovensku v Hnůšti kousek od Rimavské Soboty, v Ústí nad Labem (asi na 5 místech) a teď zas kousek od Litoměřic. A všude jsem byl velice rychle jako doma. A protože se říká, všude dobře, doma nejlíp, vlastně je mi skoro všude dobře. A protože jsem kdysi měl kapelu JAKODOMA, prostě název DUŠAN je tu JAKODOMA byl jasnou volbou. Navíc pokud jste na pódiu jako doma, nemáte trému :-)

Hraješ jen vlastní věci?

Ano. Pokud hraju koncert, je 99% věcí mou tvorbou. A to jedno procento? Nějaká ta srandička, lidovka...

Nic jiného od tebe neuslyšíme?

na koncertě asi ne, ale pokud mne lidé pozvou na hraní k táboráku na narozeniny, rád hraju Nohavicu, Suchého-Šlitra, lidovky, Redla, Olympic, táborovou klasiku a mnoho dalších.

Kolik máš písní?

Nebudu počítat věci, keré jsem udělal pro kapelu, ale jen ty které jsem schopen hrát sám s kytarou. Tak takových věcí bude víc než 20 a dost věcí mám ještě v šuplíku a pomalu je dodělávám.

Určitě hodinový koncert není problém.

Nějaká novinka z poslední doby?

Pro mne je vlastně vše novinkou. Mnoho let jsem nepsal a ani neměl potřebu hrát jako písničkář a tohle životní období mne potkalo až změnou práce, kdy jsem skončíl po téměř 10 letech ve velké české internetové firmě a začal podnikat a hlavně jinak přemýšet. Jsem hodně tvořivý člověk a díky tomu, že jsem přestal být kolečko ve stroji, kde jsem se už neposunoval dopředu, byl jse unavený.

Dnes jsem plný síly a energie a mám mnoho plánů a nápadů a to se ihned projevilo i v muzikantské tvorbě. Pár měsíců jsem musel trénovat abych získal sebedůvěru, ale dnes se těším na každé vystoupení a moje vystoupení jsou mnohem víc i o legraci.

Dříve tvoje koncerty nebyly o legraci?

Moc ne. Začal jsem hrát na kytaru a skládat v 15 letech po rozvodu rodičů. A byly to spíš romantické písně. Přátelé, Zabili nám přírodu, Zamyšlená, Odjíždíš...

Dnes vnímám, že jsem mnohem více nad věcí a v pohodě, tak že písničku Mravensi v lednici, napíšu za 1-2 hodiny

Mravenci v lednici vznikly za hodinu?

Ano. Byla to píseň na zadání :-). Písničkář Václav Koubek pořádá v létě kurzy pro harmonikáře a ti dostali jeden den za úkol napsat právě písničku o mravencích v lednici. Ale protože to byli začátečnící a nikdo to nedával, tak jsem se mimo soutěž zapojil a vznikla z toho jedna z nejúspěšnějších věcí, které hraju. A byla hotová, než jsem vypil 3 piva :-).

Dušane co CD?

Nooo, s kapelou už mám 2. Jedno se jmenovalo "Je to jiný", to bylo ještě s kapelou Dynamis jako "živák"a druhé neslo název "Demo" a to už bylo s JAKODOMA. Ale ty se ptáš na moje písničky co? Tak termín nevím, ale už brzýýýýý... Nejdřív udělám sólovou věc jen s kytarou a pak bych rád postavil příležitostnou sestavu hostů a hrál i s těmi.

Takže se máte na co těšit.

Díky za rozhovor.

Otázky kladla Dagmar Doudová.

rozhovor

Mohlo by Vás zaujmout
Na tohle koukněte také
Hledání podle klíčových slov
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Sdílejte
bottom of page